Uusia näkökulmia

Eilinen opintoretkipäivä Turkuun oli tulvillaan vanhaa, uutta ja ihmeellistä. Sulattelin yön yli, ja vieläkin on hieman ähky olo. Koskettavinta olivat ehkä Tuomiokirkon tornin 1500–1700-lukujen hautatekstiilit, erityisesti vauvojen hautapuvut. Myös Tuomiokirkkomuseon ja sakastin tekstiilit olivat, no – upeita. Otin kirkossa vain yhden tekstiilikuvan, niin vaikuttunut olin.

Päivä alkoi Tilkkutytön työhuoneelta, missä tunsin haikeutta kovaa vauhtia valmistuvan mattoni äärellä; enää kolme väriraidoitusta ja maalissa ollaan. Työhuoneelta matka kulki Piispankadulle. Svensk-Finlands textilarkiv oli lumoava paikka. Alla muutama otos upeista nauhoista ja yksi vanhoista patjakankaista. Arkistoon palaan vielä aivan varmasti inspiroitumaan ja ihailemaan taidokkaita tekstiilejä.

Lounaspaikka osoittautui hieman haastavaksi löytää (Fabbes Cafen jono oli pitkä kuin nälkävuosi, eräs toinen ravintola kiinni, eikä Mansikkapaikkaa ole enää), mutta lopulta Hus Lindman oli hyvä valinta ja ehdimme ihailla jokirannan syksyä ennen Tuomiokirkkoon astumista. Vierailu päättyi alttaritaulun valonäytelmään. Jätin kirkkoon palamaan kynttilät rakkaille. Illalla Hannele-ope lähetti kuvat sakastista löytyneestä sammakon arkusta ja taidokkaasta hautapitsistä. Sammakon arkusta keskustelimme kuopuksen kanssa pitkään, ja minä mietin itsekseni tornin hämähäkkien taidokkaita seittipitsejä.

Retkipäivän päätepysäkki oli Forum-kortteli ja Pufstore. Mielenkiintoinen vierailu sekin, ja näin samalla tutun muotoilijan uusimpia koruja. Uppouduin keskusteluun liikkeen perustajien kanssa niin, että huomasin yhtäkkiä valtaosan meistä retkeläisistä jo lähteneen kotimatkalle… Nyt lähden koulua ja ammattialan kulttuuritiedon tunteja kohden. Uusi opettajamme Marja Eivola lupasi kertoa tänään lisää Tuomiokirkon saarnastuolin kirjaliinan suunnittelusta. Hänen valkoisesta luomuksestaan otin kuvan mieleeni (kuvassa yllä oikealla näkyy Dora Jungin kirjaliina, valkoinen tekstiili on kasukka), ja on mielenkiintoista nähdä ja kuulla koko prosessi kun teos on vielä kirkkaana verkkokalvoilla.

Jätä kommentti