Valmistus

Ideasta tuotteeksi

ketju-korusarja sai alkusysäyksensä jo viime keväänä. Valmistin vapaavalintaisen Tekstiilikoru-kurssin yhteydessä viiden korun sarjan, johon kuului kääty-kaulakoru sekä kettinki ja vitja-rannekorut. Halusin ehdottomasti jatkotyöstää ideaa. Olin erityisen tyytyväinen käätyyn ja kettinkiin, jotka olivat tekstiiliketjun päälle huovutettua värjäämätöntä suomenlampaan karstavillaa ja kierrätettyä metalliketjua. vitja oli kokeilu värjätyllä merinotopsilla.

itselle_korusarja

ketju syntyi halusta tehdä luonnollisia, värillisiä koruja, joissa korostuu käsityötaito. ketjun ollessa vielä kokeiluvaiheessa, huovutin yhden rannekorun luonnonvalkoisesta suomenlampaan hahtuvalangasta tutkiakseni sen käyttäytymistä verrattuna karstavillaan. Pohdin samalla mahdollisuutta värjätä valmis ketju niin, että se huopuisi samalla. Koin kuitenkin valmiiksi värjätyn karstavillan miellyttävimmäksi työstää. Pyysin Tilkkutytöltä hinnaston värjäämättömistä ja värjätyistä materiaaleista sekä omien materiaalien värjäyksestä, ja tilasin lisää luonnonväreillä värjättyä karstavillaa.

DSC_0639k

Olen erittäin tyytyväinen Tilkkutytön työn laatuun, villojen värinkestoon ja työstettävyyteen. Yhteistyömme tulee jatkumaan myös tulevaisuudessa – suunnitelmissani on esimerkiksi koostaa tarvikepakkaus neulahuovutukseen.

Työskentelystä

Lunastin koululta kaikki tekstiiliketjut ja otin selvää, mistä saan tilattua niitä lisää. Ketjuja luonnehditaan Sinelli-verkkokaupan sivuilla silkkilankaketjuiksi – todellisuudessa ne ovat tekokuitua. Jäljitin ketjujen toimittajaksi Union International Traders Uithoorn B.V. -nimisen hollantilaisen yrityksen, itse ketjut valmistetaan Kiinassa. Tiedustelin sähköpostitse suoraan yrityksestä niiden hintoja ja tarkkaa materiaalia sekä suuren kertaerän tilaamismahdolisuutta saamatta koskaan vastausta. Suomalaisella Sinellillä on kuitenkin varastossaan laaja valikoima ketjuja, joten niiden tilaaminen onnistuu vaivattomasti ja nopealla aikataululla.

Kokeilin huovuttamista esimerkiksi piippurassille, ja otin selvää muistakin vaihtoehtoisista pohjamateriaaleista. En kuitenkaan halunnut koruihin muuta metallia kuin hopeaa, ja edelleen kokeilujen jälkeen koin joustavan tekstiiliketjun parhaaksi pohjaksi ketjuilleni. Eri väriset ja eri värjäyserien villat käyttäytyvät yksilöllisesti, se tuo työskentelyyn ja valmiisiin koruihin viehättävää vaihtelua.

Suurin kustannus ketjuissa on oma työni. Pyrin työprosessin edetessä nopeuttamaan työskentelyä erilaisin tavoin. Optimaalinen työväline ketjujen tekoon on pyöreävartinen bambuinen virkkuukoukku (3,5 mm). Löysin myös oikean määrän ja tehokkaan tavan kieputtaa villaa. Ketjujen vanutus pesukoneessa ja höyrytys silitysasemaa hyödyntäen nopeuttivat työskentelyä huomattavasti.

DSC_0607k

Päädyin käyttämään ketjuissa täyshopeaa (nikkelitön koruhopea 925/1000). Italialaiset riimulukot tilaan oululaisesta Hopealanka-verkkokaupasta. Hopeiset korvakorukoukut ja lenkit tilaan Silver Studiosta. Lenkit tehdään Turussa, ja olen tyytyväinen niiden laatuun verrattuna esimerkiksi raisiolaisesta Inspiraatio-liikkeestä ostamaani kokeiluerään. Postituskulut tulevat pienenemään tilausten keskittämisen myötä, ja Hopealangassa on viikoittain vaihtuvia tarjouksia. Tilasin sieltä esimerkiksi suurehkon erän riimulukkoja alennettuun hintaan. Riimulukkoon päädyin sen yksinkertaisen kauneuden ja toimivuuden takia; lukko mahdollistaa korujen kiinnittämisen toisiinsa siten, että esimerkiksi kahdesta ranne/kaulakorusta saa yhdistämällä pitkän ja näyttävän kaulakorun.

DSC_0668k

Koekäytin kokeilukoruja, ja testasin esimerkiksi niiden hankauskestoa. Konsultoin opettajaa tarvittaessa ja pidin hänet ajan tasalla työprosessin edetessä. Itsenäinen työskentely sopii minulle parhaiten.

korurasia

Hankin tietoa erilaisista korurasioista alan liikkeistä. Netissä aloitin tiedonkeruun suomalaisista pakkausalan verkkokaupoista (kuten Pakkaustukusta, josta löysin esimerkiksi tyynykoteloita) ja laajensin hakua askartelutarvikkeiden ja korujen ja korutarvikkeiden myyjiin sekä kansainvälisiin tavarantoimittajiin. Päädyin tilaamaan korurasiat (malli yllä) Beads.us-verkkokaupasta. Lisäksi koristelin kirjaston poistokirjoilla ja leimasimilla korujen esillepanoa ja myyntiä ajatellen muutaman kierrätysrasian. Uusi rasia on sisällytetty 1- ja 2-kertaisen ketjun hintaan. ketju-korvakorujen hintaan on sisällytetty koristeltu paperinen pakkauspussi ja korvakorutaustat, jotka ovat kierrätettyä Designers Guildin tekstiilitapettia. Korujen mukana tulee myös ekopaperinen tuotelappu.

DSC_0671k

Lähivilla

Olen työskennellyt kestävän kehityksen hengessä ja laadukkaaseen lopputulokseen pyrkien tavoitteenani luoda uudenlainen korusarja.

Kartoitin käsin tehtyjen huopakorujen valikoimaa ja hintatasoa sekä maailmalla että Suomessa. Kotimaassa keskityin erityisesti lähialueen tarjontaan, kuten Turku Design Now! -ryhmän töihin ja Brinkkalan Outolinnun valikoimaan. En löytänyt yhtään suoraan ketjujen kanssa kilpailevaa tuotetta. Kartoitin myös potentiaalisia myyntipaikkoja, joihin tulen olemaan yhteydessä tulevaisuudessa. Ensimmäistä kertaa ketjuja tulee myyntiin Turun Suurtorin Joulumarkkinoille. Samalla voin tehdä pienimuotoista kuluttajatutkimusta asiakkaiden kanssa keskustellen.

Haluan sekä kuluttajana että käsityöläisenä tukea suomalaisia ja lähialueen yrittäjiä, ja siksi päädyin käyttämään Pirtin Kehräämön villaa. Käsin luonnonväreillä värjätty suomenlampaan villa on ylellinen ja laadukas materiaali, jonka koko tuotantoprosessi kuljetuskustannuksineen on ekologinen. Monipuolisen suomenlampaan kasvatus on useimmiten luomua. Hienon ja pehmeän villan lisäksi lammas tuottaa taljoja, maitoa ja lihaa sekä toimii maisemanhoitajana. Suomenlammas on suosittu myös kotieläinpihojen terapia- ja lemmikkieläimenä.

Suomessa kehräämöiden käyttämästä villasta vain noin neljä prosenttia on kotimaista alkuperää. Pirtin Kehräämö on jo 65 vuoden ajan ollut suomalaisen lampaanvillan suurin jatkojalostaja. Kehräämö valmistaa tuotteensa Mikkelissä kotimaisesta, suoraan suomalaisilta lammastiloilta ostetusta villasta. Tilkkutyttö Tmi toimii Turun Korppoolaismäessä, ja esimerkiksi värjäämisessä käytetty pietaryrtti on kasvanut ja kerätty Turusta.

Suomenlampaan villan arvostus on kasvussa. ”Nyt pitäisi herätä. Meillä on käsissämme myös kansainvälisesti hyvin harvinainen kuitutyyppi”, luonnehti taidekäsityöntekijä, artenomi Tuovi Väinämö Yleisradiolle syyskuussa. Villasta tehty tuote kestää aikaa ja kulutusta, ja tuntuu miellyttävältä iholla.

Ekologinen, lämmin, turvallinen ja lempeä pietaryrtillä, indigolla, krapilla ja kokenillilla värjätty suomenlampaan villa on minun valintani. Sen työstäminen on kiehtovaa, opettavaista ja äärimmäisen palkitsevaa.

DSC_0615k