Artesaaniksi

Tekstiiliartesaani osaa suunnitella ja valmistaa laadukkaita tekstiilituotteita käyttäen monipuolisesti alan työmenetelmiä ja materiaaleja sekä arvioida ja kehittää työtään.

Jo pidempään olin pohtinut runojen ja kuvien yhdistämistä tekstiiliin; käsiäni olin käyttänyt siis kirjoittamiseen, kuvaamiseen, maalaamiseen, remontointiin, ruuanlaittoon, puutarhatöihin ja rakastamiseen. Lokakuussa 2014 tartuin uuteen haasteeseen kaikista maailman paikoista Mynämäellä.

Ensimmäisenä opiskeluvuonna syntyi 12 täpötäyttä kansiota. Suurin osa materiaalista on myös ja osa ainoastaan sähköisessä muodossa.

Parasta artesaanikoulutuksessa on laaja-alaisuus, ja silti haikailen opetukseen laajempaa otetta ja aivan erityisesti yhteistyötä koulun eri osastojen välillä. Löydän itseni aika ajoin norkoilemasta muinaistekniikan ja metallin tiloista. Puuosastolla parasta on tuoksu. Juuri nyt erityisesti kalannahan ja luun työstäminen kiinnostaisi, ja erikseen mainittakoon, että rautakauden ennallistetut villakammat ovat krouviudessaan niin kauniit ja toimivat, että melkein itkettää.

Työnäytteitä digitoin opintojen edetessä. Olen alusta asti pyrkinyt luomaan kansioille, kurssipalautuksille ja näyttötöille yhtenäisen visuaalisen ilmeen. Koen olennaiseksi mahdollisuuden koskea ja tutkia materiaaleja erilaisissa valaistuksissa ja ympäristöissä.
DSC_0352kOmat näytelaatikkonsa työvaihekuvineen ovat esimerkiksi huovutuksella ja tekstiilien pinnanmuokkauksella. Yläkuvassa pilkahtelee höyrytettyä silkkiä ja prässättyä nahkaa. Alakuvassa olen hakenut pysyviä kolmiuloitteisia muotoja polyesteriin:DSC_0350k

Tekstiilien pinnanmuokkauksessa tavoitteena oli tutustua tekstiilien viimeistys- ja pinnanmuokkausmenetelmissä käytettäviin materiaaleihin ja tekniikoihin samalla laajentaen valmiuksia erilaisten tekstiilituotteiden suunnitteluun ja valmistukseen. Kokeilin laajasti muovin sulatuksesta ja tekstiilin kovettamisesta kankaiden yhdistämiseen. Istuin ompelukoneen ääreen 17 vuoden tauon jälkeen.

DSC_0214k

Ompelin nykypitsiä ja ajattelin mustapippureita. Opiskelukaverin kanssa kehittelimme ommellessamme ideoita joulukoristeiksi. Yllä ensimmäinen pitsi ennen kovetusta.

Summa summarum: tekstiiliartesaanin työssä kaikki liittyy kaikeen; materiaalituntemus kankaanpainantaan, värjäys kestävään kehitykseen, kudonta työergonomiaan jne. Oma vahva visuaalinen näkemys on olennaista, ja myös yksi suurimmista syistä, miksi ala kiehtoo. Kankaanpainanta oli ensimmäinen tekniikka, joka tuntui omalta.

20141014_124811kVehnäjauhobatiikkipintaa – tätä olisi hauska tehdä ohjaustoimintana lasten kanssa! Emo-Tuotannon värit ovat ympäristöystävällisiä ja turvallisia.

DSC_0044k

Ensimmäisiä painokertoja. Kankaankuvioinnin tehtävänannon lähtökohtana oli lintu. Aihetta tyyliteltiin ja muokattiin eri painotekniikoille (esim. leimasinpainanta, ruiskuemulsio, avoseula ja paperikaaviolla painaminen) soveltuvaksi. Tavoitteena oli tutkia ja kokeilla paitsi eri tekniikoita myös työvälineitä ja materiaaleja.

DSC_0252k

Kankaanpainannan erikoiskuviointimenetelmien opintokokonaisuuden yhteydessä tutustuin esimerkiksi kohopainantaan. Yläkuvassa näkyy ero avoseulalla ja muovikaaviolla painetun kohottamattoman ja lähes valmiin, kohotetun kuvion välillä. Kohotin myös esimerkiksi pitsiä, jota sen jälkeen kuvioin muotoon leikatulla lämpösiirtofoliolla. Painoin eri tekokuiduille, sekoitekankaalle, pellavalle, villalle, itse värjäämälleni puuvillalle, muoville, nahalle ja paperille. Etsasin (itselleni migreenikohtauksen), ja ihastuin helmiäisväreihin.

DSC_0416

DSC_0414

Töilleni tyypillistä on niiden tarinallisuus. Tarina on tärkeä myös Uniretki-metrikankaassa (alla). Yhtä tärkeää kuin huolellisesti suunnitellut ja toteutetut kokonaisuudet, on rohkea kokeilu ja rajojen rikkominen. Opiskelujen edetessä olen pyrkinyt hyödyntämään mahdolisimman paljon kierrätettyjä materiaaleja ja erilaisia hukkapaloja. Niistä on syntynyt monenlaisia oivalluksia ja ajatuksia liikkeessä kohti tulevaa.

DSC_0373kk

Jos kankaanpainannan suunnittelu ja toteutus kiinnostaa, suosittelen lukemaan Maija Pellonpää-Forssin Kankaanpainanta-kirjan. Blogissa voi tutustua metrikankaan suunnitteluun:  TS-NÄYTTÖ 13.3.2015 ja syntyyn: TV-NÄYTTÖ 16.4.2015.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s