Kohti keveyttä

Kuvaesitys vaatii JavaScriptin.

Unelma hengittää – valmis huivi on kevyt, lämmin ja näyttävä. Kauniit ja laskeutuvat hapsut viimeistelevät tuotteen.

Keskustelin materiaalin ominaisuuksista ja neulonta- ja kudontakokemuksista Ruukin kehräämön omistajien kanssa ennen sen hankintaa. He kertoivat hapsujen mahdollisesta sähköisyydestä, ja suosittelivat käsittelyksi vedellä laimennettua hiustenhoitoainetta. Etsin tietoa myös muilta alpakkalankojen tuottajilta, ja selvitin Allergia- ja astmaliitolta hajusteettomien, suihkutettavien hiustenhoitoaineiden sopivuutta. Allergianeuvojan suositus oli Cutrinin Sensitive-sarja, mutta tutkittuani asiaa lisää päädyin hankkimaan No Nothing Very Sensitive -sarjan Moisture Mist -hoitosuihketta (http://www.allergia.fi/allergiatunnus/tuotteet/hiustenhoitotuotteet/.) Tarkoitus on testata, vähentääkö se myös huivista hennosti irtoavan hahtuvan määrää.

Harkitsin Unelmaan jo luonnosvaiheessa loimen lankatiheyden vaihtelua pitkittäisraidoituksen hengessä esimerkiksi niin, että osa langoista olisi ollut yksitellen ja osa samassa piinvälissä ja välissä olisi ollut yksi tai useampi tyhjä piinväli. Näin voisin kutoa myös ruutuja (huomioiden kudonnaisen kutistumisen kutomalla ruuduista hieman korkeampia kuin leveitä.)

Seuraava Unelma on ruudullinen, ja kudon sen samalla sidoksella ja niisinnällä kuin ensimmäisen. Testaan molempia huiveja käytännössä tarkkaillen erityisesti hapsujen sähköisyyttä. Tärkeää on myös selvittää takertuuko huivi herkästi kiinni, jos sen kanssa käytettävässä vaatteessa on nappeja, paljetteja tai kirjailua. Aion ommella koemielessä hapsujen joukkoon muutaman höyhenen.

Materiaalin koevärjäys ja asiakaskysely Turun Suurtorin Joulumarkkinoilla vahvisti aiempien värjäyskokeilujen tuntumaa. Päädyin siihen että seuraava huivi on luonnonharmaata alpakkalenkkilankaa, ja koevärjään sen morsinkopigmentillä tai krapilla. Harmaa murtaa luonnonvärejä hienostuneesti, ja pohdin myös liukuvärjäystä niin, että väri pilkistäisikin vain Unelman hapsuissa.

DSC_0567k
Vasemmalla kaksi vyyhtiä kesällä indigolla värjättyä vaaleanharmaata alpakkalankaa. Keskellä koevärjäykset lenkkilangalla – väriaineina morsinko, krappi, kokenilli, indigo ja tarhapiisku – ja oikealla – kokenilli – höyhenillä ja sulilla.

Haluan säilyttää huivin kotimaisuusasteen mahdollisimman korkeana, ja pyrin valitsemaan yhteystyökumppanini lähialueelta. Tmi Tilkkutyttö värjää Turussa suomalaisesta verkkokaupasta tilaamillaan väriaineilla. Raisiolaisella painotalo Newprintillä on ISO 9001 ja 14001 -sertifioinnin lisäksi Pohjoismaisen ympäristömerkin käyttöoikeus. Höyheniä saan lähistön pienkanalan onnellisilta kanoilta ja kukolta.

Seuraavan huivin valmistuttua painan ja kiinnitän tuotemerkit, ja teen lisää asiakastutkimusta. Käyn myös tutustumassa Ruukin kehräämöön ja alpakoihin.

Unelman tarina ja matka todeksi jatkuu.

Huivi kuivumassa höyrytyksen jälkeen.
Unelma höyrytyksen jälkeen
Mainokset