Villakuidusta huovaksi

Ensimmäinen huovutuskerta oli yhtä tuskaa. Päivän väistämättä edetessä suunnittelimme opiskelukavereiden kanssa pitävämme villajumalille kunnon bakkanaalit, jos vain suinkin saisimme mallitilkkumme huopumaan. Nimittäin huovutus on varsin fyysistä hommaa. Siinä saa ja täytyy olla kovakourainen, kunhan muistaa olla säikäyttämättä villaa. Silti tärkeintä on herkät näpit: tuntu.

DSC_0623k

Luonnonharmaata suomenlampaan karstavillaa kerroksittain, syyt vastakkain. Alla pyyhe ja kuplamuovisuikale, päällä mäntysuopavesihelmiä.

Bakkanaalit jäivät pitämättä, sillä löysin luokan seinältä valtavan puunuijan. Villa huopui, vannuttui ja lopulta myös kuivui. Sain kehuja tilkustani, ja olin varmasti ennen kaikkea hämmentynyt siitä, mitä olin juuri tullut tehneeksi.DSC_0084k

Seuraavana päivänä yläkroppa hellänä tajusin, että meidän – minun ja villan – yhteinen tarina oli vasta alkamassa. Marseille-saippua oli vanha rakkauteni, siispä tartuin siihen. Syntyi lisää tilkkuja ja paitsi pötkylöitä myös palleroita. Sitten huomasin, että pesukone on oiva apu huovuttamisessa. Ja neulahuovutus; miten tyydyttävää on tökkiä kuituja neulalla sydämensä kyllyydestä. Ja neuloja valmiisiin tuotoksiin.

DSC_0027kUnikivi ja Korukivi-neulatyynyt

DSC_0140kIhkaensimmäiset mallitilkut metsäretkellä.

Ystävän soittaessa iltamyöhällä noin kuukauden kuluttua siitä kun olin aloittanut opinnot, huomasin hengähtäväni puhelimeen: mä täällä huovutan. Sen puhelun jälkeen menin peilin eteen katsomaan punaisia poskiani, ja tajusin että haluan opetella tekemään koruja. Pian. En vielä tiennyt, että kohta löytäisin yhä laajentaen erilaisten materiaalien yhdistelemisen ilon, ja sen jälkeen nunohuovutuksen – ja itseni ompelemasta villaa jätesäkkien väliin. Reservihuovuttaisin villapalttinaa, ja siinä ohessa rakastuisin hankihuopaan. Ymmärtäisin, miksi huovutusluokassa on valoverho, ja että haluaisin oppia villasta lisää.

DSC_0066k

Bambumatolla voi rullata muutakin kuin sushia.

Tutkailtuani tuona iltana itseäni peilin ääressä, päätin viestiä toiselle ystävälle. Hän vastasi heti, ja vielä samalla viikolla lainasi korutarvikkeitaan opastaen minua kädestä pitäen parin tunnin ajan. Kävin ostamassa lisää tarvikkeita sekä muutamat pihdit – ja tein lisää koruja.

– Näitä sun kannattaisi myydä tulevana Avointen ovien päivänä, sanoi opettaja. Pohdin asiaa hetken, ja sain apua mieheltäni. Koruja alkoi syntyä vauhdilla. Yhdistin villaan muita kuituja ja villahelmiin jo pidempään keräämiäni kivihelmiä sekä kierrätysmateriaalia (esim. osia rikkoutuneista koruista.) Isäni auttoi tunnin varoitusajalla kääntämään korujen tuoteselosteen ja hoito-ohjeen ruotsiksi. Koruja meni kaupaksi vauhdilla, ja lopulta pyydettiin myyntiin muuallekin.

DSC_0353k

DSC_0534k

Sitten tutustuin karstamyllyyn:

DSC_0599k

Ja kaavahuovutukseen:

DSC_0621kKaikkein rakkain tuotokseni oli kuitenkin fysiikan kurssin yhteydessä syntynyt sisustustaulu ”Salamoi” (20 x 20 cm):

DSC_0635k

Tai niin luulin. Ensimmäisen opiskeluvuoden päätti vapaavalintainen kaksiviikkoinen Tekstiilikoru-kurssi. Syntyi korusarja Itselle korutyynyineen, -rasioineen ja oheistilpehööreineen.

DSC_1380k

ketjujen tarina jatkuu täällä: TVK-NÄYTTÖ 8.10.2015

Paimentolaishuovutus avasi silmiä – kunpa pääsisin uppoutumaan siihen ja erityisesti intarsiakuviointiin. Ja hevoshuovuttamaan! Viimeistelin huovan mankeloimalla, ja lähetin sen uudelle omistajalleen Kuopioon kera hoito-ohjeen sekä kiitos- ja käyntikortin. Niin tuli Matka määränpäähänsä; on aina yhtä hieno tunne, kun työ pääsee kotiin.

hoito-ohje

Pidän suurten pintojen työstämisestä, joten huovutuskoneesta ja minusta tuli heti ystävät. Ensimmäisestä harmaan huopatilkun synnystä on lokakuussa 2015 kulunut tasan vuosi, mutta vallaton villa on edelleen täynnä salaisuuksia, joista tahdon päästä perille.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s