Suunnitteluprosessista

Kun aloin pohtia mitä ja miten suunnitella, päätin lähteä liikkeelle siitä, mitä hyvä suunnittelu merkitsee minulle. Olen kasvanut perheessä, jossa estetiikasta ei koskaan tingitty, ja taide oli yhtä olennainen osa arkipäivää kuin ruoka. Tätä kirjoittaessa katselen tuolia, jonka kauneudesta en lapsena tullut koskaan kylläiseksi.

DSC_0194k

Rukinlapatuoli on yksi neljästä turkulaisen merikapteenin 1900-luvun alussa jostakin Euroopan maasta tuomasta jo tuolloin iäkkäästä kaunottaresta. He kaikki asuvat nykyisin meillä kotona, ja ovat jokapäiväisessä käytössä. Siispä oli luonnollista, että sormeni tuolloin pohtiessani kirjoittivat: Hyvä suunnittelija suunnittelee tarpeellisia, pitkäikäisiä, helppokäyttöisiä ja kauniita tuotteita, ja on kiinnostunut ajan uusista ilmiöistä, materiaaleista ja valmistustekniikoista. Hän panee peliin oman persoonansa, ja uskaltaa tehdä asioita toisin. Hyvä suunnittelija on kiinnostunut ympäristöstä.

Vuodet mainostoimistossa ja etenkin työ intohimojeni eli valokuvataiteen ja runouden parissa ovat opettaneet heittäytymistä ja luovaan prosessiin luottamista. Siispä tartuin lyijykynään, sanoin valkoiselle paperille: ”Turha pelotella tyhjyydellä, tästä se taas lähtee.” Ja siitä se lähti. Nyt kun prosessi on tullut päätökseensä, on aika katsoa mitä ja miten tuon lausahduksen jälkeen tapahtuikaan.

On ollut monin tavoin hienoa suunnitella omille tärkeimmille ihmisille eli lapsilleni. Tämän päivän lapset kasvavat valtavassa ärsyke- ja tavaramaisemassa, jossa aikuisenkin on vaikea rauhoittua. Kun kaikki on tuotteistettu helpoksi ostaa, kuluttaa ja heittää roskiin, jää mielikuvitukselle vain vähän tilaa.

Sadun, leikin ja unelmoinnin tärkeys ovat asioita, joita olen halunnut siirtää omille lapsilleni. Samoin toisen ihmisen, erilaisuuden ja ympäristön kunnioitus. Näkisin mielelläni lapsenlapseni telmimässä rantakallioilla, meressä ja metsässä. Omat lapseni ovat sitä saaneet tehdä, ja heidän myötään olen itsekin löytänyt uudelleen tieni lapsuuden kesiin.

11024934_10153136995224914_438067805_o

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s