Ideointia eli villan viemää

BeFunky Collage

Kesällä rakastuin intohimoisesti luonnonvärjäykseen ja yhä syvemmin yhteen lempimateriaaleistani – suomenlampaan villaan. Opintojen alettua mieleni ja sormeni syhysivät päästä taas kokeilemaan ja työstämään tätä lämmintä, joustavaa ja pehmeää eläinkuitua. Heti Tuotteen valmistamisen käsityönä -tehtävänannon jälkeen syttyi lamppu ja syntyi: mindmap_tuoteperhe.

Työskentelen mieluiten kokeillen, joten mindmapin myötä käynnistyneen ideamyrskyn innoittamana tartuin lähimpään kynään ja varasin huovutustilasta itselleni puolikkaan pöydän muutamaksi päiväksi eteenpäin. Tein ensimmäisen kokonaan työskentelylle varaamani päivän tuotekartoitusta ja luonnoksia. Inspiraatiota hain Pinterestistä, luontokirjoista, värjäämistäni villalangoista ja silkistä sekä aiemmista korukokeiluista, jotka olivat jääneet iholle ja synnyttäneet tarpeen jatkaa työstämistä. Aloin hahmotella aikataulua ja työsunnitelmaa sekä tutkia neulahuovutuksen tekniikkaa ja mahdollisuuksia. Rinnalla tutkin erilaisia verkkosovelluksia ja pyörittelin uusia visuaalisia tapoja pallotella ideoilla ja työstää niitä.

ideointia

Varsinaista työskentelymateriaalia olin siis värjännyt jo kesällä. Samalla olimme Tilkkutyttö-toiminimen takana olevan opiskelutoverini väripatojen äärellä hahmotelleet yhteistyökuvioita. Nyt sovimme yhteisestä värjäysaikataulusta ja teimme materiaalikartoitusta. Varasin meille värjäysluokasta isoimmat kattilat ja työskentelytilaa muutamaksi päiväksi. Tilasin Tilkkutytöltä materiaaleja, joista osan sain korvauksetta, sillä yhtenä tärkeänä tavoitteena oli testata luonnonvärjättyjen karstavillojen käyttäytymistä huovutettaessa, vanutettaessa ja valmiina tuotteena. Johtoajatuksenani oli valmiin piensarjatuotteen mahdollisimman suuri kotimaisuusaste.

DSC_1017k

Krapilla värjätty villapalttina ennen kolmatta pesukonevanutusta – kaksi edeltävää olivat olleet liian hellävaraisia. Ilmeisesti koneen lämpötilansäädin oli rikki, sillä kolmannella kerralla väri muuttui vanutuksessa lämpimästä oranssista syvän tiilenpunaiseksi (jos lämpötila nousee 70–80°C:een välille, krapilla värjätyn eläinkuidun värisävy muuttuu.) Villapalttinaa on haastavaa löytää suomenlampaan villasta Suomessa kudottuna, eikä kutominen itse ollut tutkinnon osan kokonaisajankäytön kannalta mahdollista. 

Mainokset