Kokeilua ja kiteytystä

”Design is thinking made visible.”
Saul Bass

Tuotteissani korostuu suunnittelu, yksilöllisyys ja ainutkertaisuus. Haluan luoda uutta, erilaista ja laadukasta käsityöperinteitä kunnioittaen ja kuluttajien kauneudenkaipuusen vastaten. Tuoteeni heijastastavat paitsi yksilöllistä näkemystä myös ajankuvaa ja kulttuuria, jossa ne ovat syntyneet – välitän arvoja, joita itse pidän tärkeinä. Pyrin hahmokkaaseen lopputulokseen, ja töitäni yhdistää tarinallisuus.
BeFunky Collage3

Työprosessi käynnistyi vauhdilla. Heittäydyin villaan ja väreihin, jotka julistivat kilvan kuuluvansa ketulle. Hyödynsin kierrätettyjä ja uusia korunosia (nikkelitöntä korumetallia), joita olin hankkinut jo aiemmin. Lisäksi ostin osia edullisesti koruja tekevältä ystävältä. Keskustelut hänen kanssaan veivät prossessia eteenpäin ja tuottivat uusia oivalluksia esimerkiksi erilaisten lukkomekanismien toimivuudesta. Kartoitin tarjontaa ja hintatasoa myös alan liikkeissä ja verkkokaupoissa, ja otin laajemmin selvää mitä toimittajia koruntekijät ja korumyyjät suosittelivat ja käyttivät. Tutkin, vertailin ja hankin lisää teräksisiä, hopeoituja (hopeoitu kupari) ja täyshopeisia korunosia.

BeFunky_pinssikone

Yksi tärkeimmistä asioista suunnittelutyössä on ennakkoluulottomuus. Päätin ottaa tuntumaa uusiin laitteisiin ja tekniikoihin ja innostus kasvoi kokeilujen edetessä. Valmistin kettu-koruja hyödyntäen pinssikonetta ja erilaisia aihioita sekä huovutustekniikoita 2-uloitteisesta 3-uloitteiseen. Tein taskupeilejä, rintanappeja ja -neuloja, korva- ja kaulakoruja sekä yksittäiset protot avaimenperästä ja sormuksesta.

Pyrin siihen, että korut olisivat mahdollisimman pitkälle täyttä villaa. Päämateriaalina oli krapilla käsin värjätty (Tilkkutyttö tmi sekä itse värjätty) luonnonvalkoinen, -harmaa ja -musta suomenlampaan villa (Pirtin Kehräämö). Yksityiskohdissa käytin pietaryrtillä ja indigolla värjättyä karstavillaa ja värjäämätöntä hahtuvalankaa – nekin luonnollisesti suomenlampaan villaa (Pirtin kehräämö). Hyödynsin hukkapalat mahdollisimman tarkkaan joko itse koruissa tai esimerkiksi värjäys- ja värinkestokokeiluissa. Käytin kokeiluissa myös krapilla värjättyä (Tilkkutyttö tmi) merinovillasta valmistettua Hanki-huopaa ja luonnonvalkoista Jääkarhu-esihuopaa (molemmat Felt Faction). Pienen kokeilun tein tiilenpunaisesta mohairneulahuovasta (Villakamari).

BeFunky Collage6

Ompeluopetuksen yhteydessä tavoitteenani oli ensisijaisesti ompelurakenteiden ja teollisuuskoneiden käytön opiskelun rinnalla valmistaa korupussukoita kettu-sarjan tuotteille ja ommella protyyppi villarannekkeesta. Nämä tuotteet esittelen tarkempien tietojen kera itse näyttötilaisuudessa:

BeFunky Collage8

Kaikkia kokeiluja yhdistää elinkaariajattelu, joka näkyy esimerkiksi erilaisten kierrätysmateriaalien hyödyntämisenä. Ompelukankaat, mukaan lukien korupussukoiden materiaalit, olen saanut lahjoituksena. Vaaleampi kangas on vanha käsin kudottu pöytäliina, joka on paikoin reikäinen ja värjäytynyt, eikä siksi enää käy alkuperäiseen tarkoitukseensa. Tummempi on vanha patjansuojus, jossa siinäkin on paikoin kulumaa (vertailuksi; löysin kirpputori Wanha Nestorista kaksi punasävyistä ehjähköä patjansuojusta, joiden hinta oli 15 euroa kappaleelta).

BeFunky Collage_ompelu

Kokeilin kudontaa TC2-kutomakoneella. Suunnitelin jacquard-kankaan Uniretki-kuosini pohjalta. Hullaannuin erilaisista sidoksista, ja löysin taas uudenlaisen tavan työskennellä Photoshopilla. Oli ihmeellistä, kun huolella valitut sidokset alkoivat kutoutua silmien edessä kankaaksi. Itse kudontatyö oli äärimmäisen nopeaa, vain ongelmallinen tilanne loimen kanssa hidasti ja asetti haasteita. Kun aikataulu taas sallii, puolaan krapilla värjäämääni oranssia suomenlampaan villalankaa, jonka on kehrännyt isoisäni äiti, ja kudon sillä Uniretkeä. Haaveenani on kehittää kuosia siten, että se toimii myös muuten kuin metrikankaana, joksi se on alunperin suunniteltu.

BeFunky CollageTC-2

Ylhäällä vasemmalla: Painoja katkenneissa loimilangoissa, ylimääräiset loimilangat kerittyinä ämpäriin. Yllä oikealla: Photoshopilla sidostettu valmis kudontamalli tallennettuna BMP-muotoon (16 bittiä). Alhaalla vasemmalla: Kudonnaisen oikea puoli, kuteena Lemmikki-lanka (Wetterhoff). Alla oikealla: Nurja puoli.

BeFunky Collage4

Innostus väreihin oli yksi prosessin johtotähdistä. Varasin siis työsuunnitelmaan aikaa värjäykselle. Ensimmäiseksi koevärjäsin pellavaa. Konsultoituani kirjoja ja muita opiskelijoita heidän kokemuksistaan koulun väriaineista ja värjäystekniikoista, päädyin nestemäiseen Semitone-väriin, jolla värjäsin pesukoneessa kaiken kaikkiaan kolme erää. Kokeilin myös puuvillan ja sekoitekankaiden värjäämistä.

Osan väriliemistä jaoin, joten keskustelut ja yhteinen tekeminen rikastivat kokeilua. Reseptit onnistuivat hyvin, ja olin tyytyväinen lopputulokseen. Semitone-kokeiluista olennaisin oli Uniretki-pellavakankaan pariksi värjäämäni roosa pellavakangas. Tarkoituksena oli hyödyntää Uniretkestä pussilakanasetin ompelun yhteydessä jääneet hukkapalat pehmolelu/koristetyynykokeiluun. Ompelukurssin tehtävänannon jälkeen päädyin kuitenkin jättämään sen myöhemmin ja mitä todennäköisimmin kotikoneella tehtäväksi.

BeFunky Collage2

Tilkkutytön kanssa värjäsimme kahdessa erässä suomenlampaan villasta tehtyä luonnonvaaleaa ja -harmaata neulaesihuopaa (Piiku). Puretus tehtiin alunalla ja viinikivellä, väriaineena oli krappi. Käärimme kunkin villalevyn valoverhoon ja kääntelimme levyjä varovasti värjäyksen ajan. Höyrytin valmiit levyt kevyesti silitysasemassa, ja vanutin käsin koepalan rannekeompelua ajatellen.

BeFunky Collage5

Kaikkein näiden kokeilujen rinnalla olin tehnyt muutaman ketju-korun, jotka oli kettu-korujen kanssa jurytetty myyntiin Turun Vanhan Suurtorin Joulumarkkinoille. Kokeilujen edetessä ajatus kristallisoitui ja päädyin keskittymään ketjuihin. Lisäksi halusin jatkotyöstää muutakin kuin oranssia ja luonnonväristä villaa. Tilasin Tilkkutytöltä lisää värejä. kettu-koruja sovin tekeväni myyntiin myös Lemun lähikirjaston joululahjapuotiin ja maskulaiseen Mimosan kukkaan, jossa on myynnissä esimerkiksi Riiminka-tuotteen pussukoita ja laukkuja. ketut herättivät siis ihastusta, mutta ketjujen kanssa koin saavuttaneeni jotakin ihan uudenlaista.

Mainokset